Njegoševa 19, 11 000 Beograd, tel: 011/ 334-447, 3234-719, fax: 011/ 3231-220

Aktuelnosti

САОПШТЕЊЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ПРУЖАЛАЦА РАЧУНОВОДСТВЕНИХ УСЛУГА

23.08.2017.

Предлог новог Правилника о ПДВ-у и ПОПДВ обрасцу донет је без уважавања рачуноводствене професије и привредника. И поред великог броја добро образложених критика и примедби министарство није уважило нити једну сугестију. Додатни трошкови, због новог правилника оптеретиће већ и онако посрнулу привреду.  Са оваквим правилницима и законским решењима (сетимо се и преобимних  финансијских извештаја) нема напретка привреде нити праве реформе пореског система.

Основни проблем је у томе је што у закону не постоји професионални рачуновођа, са сертификатом и лиценцом, лице које се бави јавним послом и коме се верију, који није под туђим утицајем и које је од интегритета, чији су финансијски и порески извештаји истинити и стварни. Тада небисмо имали на сцени сулуде идеје у виду будаластих предлога доколичара и "стручњака"  који су се допхватили положаја, и живе на терет привредника којима само стварају проблеме. Разним консултанстким кућема које живе на рачун рачуновођа а од тумачења лоше законске регулативе није у интересу да постоји јака професионална организација и професионални рачуновођа са стстусом као у развијеним земљама света.   Ових дана у једним дневним новинама омаловажавали су професију.  Свака (му) част. Надамо се да ће после свега свима бити јасно да само преко јаке професионалне организације, монолитни, можемо остварити своје циљеве и изборити се за статус професионалног рачуновође, односно рачуновоствене професије.

Свесни озбиљности ситуације и проблема који ће се у пракси јавити уколико се овакав Правилник усвоји, мишљења смо да треба подржати акцију потписиавања петиције коју би трбало да подржи сваки прави рачуновођа-професионалац као и привредници који схватају озбиљност проблема.

 

ПОЗИВАМО СВЕ ПРОФЕСИОНАЛНЕ РАЧУНОВОЂЕ ДА ПОТПИШУ ПЕТИЦИЈУ И ДА ОБЕЗБЕДЕ ПОТПИСЕ И СВОЈИХ КЛИЈЕНАТА КОЈИ СУ ЗА ТО ЗАИНТЕРЕСОВАНИ.

 

ЛИНК ЗА ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ https://www.peticije24.com/peticija_protiv_novog_pdv_pravilnika_i_popdv_obrasca

 

 

Udruženje pružalaca računovodstvenih usluga Srbije - Beograd